LA BANDA LA UNIÓ MUSICAL CATINENCA GUANYA

EL XXXI CERTAMEN DE BANDES DE L'AUDITORI DE CASTELLÓ

 

 

ACTUACIÓ UNIÓ MUSICAL CATINENCA

PASDOBLE: DOCTOR MONFERRER- AUTOR: PERFECTO ARTOLA

OBRA OBLIGADA: ESTAMPAS DE IBERIA- COMPOSITOR: FRANCISCO GRAU VERGARA

OBRA LLIURE: THE LEGEND OF FLATHEAD LAKE: CARL WITTROCK

HISTÒRIA DE LA BANDA:

Antecedents de la Unió Musical Catinenca podem trobar-los en l'escola de cant de Catí. Aquesta escola estaba composta per músics, cantors i organistes de la mateixa població, que al llarg del segle XVIII actuaven a les catedrals i parròquies del País Valencià.

Ara bé, els origens immediats de la Banda de Catí no els podem saber amb seguretat ja que de una banda fonts confuses i fins i tot contradictòries i d'altra la destrucció de gran part dels arxius municipals l'any 1936 dificulta la seua datació. Aparéix en l'obra de l'historiador catinenc Mossèn Joan Puig una referència a estos arxius en que figura la concessió per part de l'Ajuntament d'una subvenció per a l'adquisició d'instruments musicals l'any 1981 i aquest fet s'aprofita per a establir-la com a data de fundació. Per altra banda existeix una fotografia que pot confirmar mitjançant l'edat d'un dels músics que allí aparéix, que ja al 1984 existia aquesta banda de música.

Des d'aleshores fins a avui en dia, la societat musical ha estat marcada per grans canvis molts d'ells al pas de diferents directors que han assumit amb gran entusiasme i dedicació la direcció de la nostra banda d'entre els quals podem destacar célebres compositor com Vicent Portolés o Pedro Tel.

Però fou amb l'entrada de l'agrupació en la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana l'any 1994 quan es van realitzar grans canvis en l'estructura de la pròpia societat. Un d'aquestos canvis mereixedor de ser destacat és la creació de l'Escola de Música reconeguda per la Conselleria d'Educació i Cultura, la qual va arribar a superar en aquels moments els 80 alumnes.

L'escola compta amb l'actualitat amb un total de 50 alumnes i 9 profesors titulats que imparteixen les assignatures de llenguatge musical, oboè, flauta, clarinet, saxo, trompeta, trompa, trombó/bombardí i percussió. També s'ha d'afegir que aquesta escola rep el nom d'Arsenio Sales en homenatge a qui va dedicar gran part de la seua vida a l'ensenyament desinteressat de solfeig i instrumental al poble de Catí.

Cal destacar que en els últims anys la tónica general de la banda ha estat participar en multitud d'actes musicals, d'entre els quals podem mencionar la participació en la Setmana santa de diverses localitats com Zamora, guadix, Jumilla o Vinaròs; les desfilades de Gaiates de Castelló de la Plana; o els diversos festivals de música locals i de poblacions veïnes.

En l'actualidad la Unió Musical Catinenca dirigida per Na Lidón Valer Cabaleiro compta amb un total de 50 músics federats i una banda juvenil amb 20 components. Davall la seua batuta ha aconseguit al juliol de 2004 el Premi Euterpe al desenvolupament i innovació bandística i ha participat per primera vegada en el Certamen Provincial de Bandes, l'any 2005, en la secció quarta

Directora LIDÓN VALER CABALEIRO

Lidón Valer Cabaleiro obté el Títol Superior de Percussió amb el professor Josep Vicent i el títol professional de piano en el Conservatori Superior de Música de Castelló obtenint les màximes qualificacions i la diplomatura de mestra d'infantil i Ll. catalana a la Universitat Jaume I de Castelló.

Ha rebut classes de percussió de professors com Jesús salvador Chapi, Juan Cerveró, Manuel Tomás, Manel ramada, Antonio Domingo, César Peris, Miquel Bernat, Kevin Hathway, Tom Free, José Vicent,... de direcció d'orquestra, cor, banda... amb E. García Asensio, Diego Ramón, Miguel Rodrigo, J.R. Pascual Vilaplana,  Ramón Ramírez...

Ha sigut professora de diversos cursos de percussió a Almassora, Segorbe, Castelló i Vila-real (CEFIRE), Vilanova, Castelló..... Ha realitzat enregistraments per a RNE, Canal 9, radio 9, i recentment ha gravat un CD amb una obra seua Carlos Sarthou per a Cor i banda. També per la mateixa formació ha composat la cantata "Morella en el temps" en conmemoració del sexeni de Morella de 3006 i l'himne a la població de Fuentes de Ayodar.

Ha sigut convidada a dirigir grans diverses agrupacions com les Bandes de Sant Mateu, Benicàssim, Borriol, Almassora, Betxí, Morella, banda municipal de Castelló, banda federal (FSMCV) i l'orquestra Simfònica de Castelló.

Durant el curs 2002-2003 becada per la Fundació Don Dávalor- Fletcher de Castelló va començar els estudis de Direcció d'Oquestra a a l'ESMUC (Barcelona) amb Salvador Brotons continuant-los a l'especialitat de Direcció de Cor amb Mireia Barrera (2003-2005)., també relitza estudios superior de Direcció de Banda amb Jan Cober a l'Institute Superior Europeo Bandistico (Trent, Itàlia).

Ha sigut directora titular del Cor de Catí, Verge de l´Avellà. Actualment és membre per oposició del Cos de Mestres de Música de la Generalitat Valenciana, també pertany a la plantilla de de l'Orquestra Simfònica de Castelló, directora de la Unió Musical Catinenca amb la qual va rebre el Premi Euterpe al Desenvolupament i Innovació Bandística 2004 i de la Unió Musical Alqueriera amb la qual ha rebut un segon premi en el certamen provincial de bandes 2006, 1er Premi al Concorso Internacional Bandístico de la Vall d'Aoeste  i premi a la millor directora del mateix concurs.