NOTÍCIES DE CATÍ 1998

 

0.- EMOTIU ADÉU A PACO MARTÍ GARCÍA
1.- EL RETAULE DE JACOMART DE NOU EN CATÍ 2.- S'HAN LOCALITZAT LES POLSERES DEL RETAULE DE JACOMART PERDUDES
3.-PRESENTACIÓ DE LA CONSUETA DE LA ROMERIA DE SAN PERE 4.- FINALITZA LA ROMERIA DE SANT PERE
5.- ESTRENA DEL  NOU CAMP DE FUTBOL 6.- MILLORA DE COMUNICACIONS PER A CATÍ EN LA N-232

7.- L'EQUIP DE FUTBITO DEL C.P. CATÍ CAMPIÓ COMARCAL

8.- SE CELEBREN LES FESTES DE LA JOVENTUT

9.- EL C.F. SANT JORDI, CAMPIÓ DEL XXIII TROFEU DE FUTBOL DE L'AVELLÀ. 10.- EL POBLE JA S'ABASTEIX DEL POU D'AIGUA DE VALLIVANA
11.- FESTES D'AGOST 1998 12.- NOUS PROJECTES PER AL POBLE
ESTRENA DEL  NOU CAMP DE FUTBOL RESULTATS I CLASSIFICACIONS DEL C.F. CATÍ- TEMPORADA 98/99

0- EMOTIU ADÉU A PACO MARTÍ GARCÍA

 

Paco Martí en la romeria de Sant Pere de 1998

2 de maig de 1998

(La foto apareix posteriorment completa)

 

A l'església de Nostra Senyora del Carme de Castelló ha tingut lloc el dilluns, dia 8 de juny, l'últim adéu a Paco Martí García, mort repentinament dos dies abans, el dissabte 6 de juny.

La cerimònia amb cants gregorians ha estat oficiada pels pàrrocs del Carme i els de Catí. En l'emotiu acte ha destacat la participació dels familiars (esposa, fills i germans) donant un exemple d'enteresa realment admirable. També la dels alumnes i mestres del Col·legi Públic "Bernat Artola" on Paco treballava com a mestre i la dels membres de la Rogativa de Catí a Sant Pere de Castellfort, rogativa que Paco duia tant dins del cor i que li han ofert el darrer cant, el "Ne recorderis", que tantes vegades havia cantat Paco en la Romeria i que era un dels seus preferits.

La nombrosa participació de familiars, veïns de Castelló i de Catí ha fet que l'església es quedara menuda i que molts es tingueren que quedar a fora de l'església. Quan ha sortit el fèretre la gent ha interromput en forts aplaudiments

Tant sols podem dir que tots els catinencs sentim aquesta dolorosa pèrdua com a pròpia i que acompanyem a tots els seus familiars en el dolor.

Demanem que tots el tinguem present en les nostres oracions.

 

Padre nuestro que estás en el cielo, santificado sea tu nombre. Venga a nosotros tu Reino, hágase tu voluntad así en la tierra como en el cielo.

Danos hoy nuestro pan de cada dia. Perdona nuestras ofensas como también nosotros perdonamos a los que nos ofenden. No nos dejes caer en la tentación y líbranos del mal. AMÉN.

 


1.- EL RETAULE DE JACOMART DE NOU EN CATÍ

- El passat dia 31 de gener de 1.998 el retaule de Jacomart per fi va ser col·locat en el seu lloc, l'església de Catí. Després de sis anys de molts esforços per part de la Conselleria de Cultura i pels restauradors del Museu de Belles Arts de València i sota una atenta mirada de tot el poble de Catí, el retaule va ser de nou vist per tots els veïns.

- L'acte va ser molt emotiu. Mossèn Joaquín, rector de la Parròquia, va donar les gràcies a tots els que han fet possible aquest fet, concretament a la directora general de Museus de València, delegat de la Generalitat de Castelló, director territorial de Cultura, Educació i Ciència de Castelló, diputat a les Corts Valencianes, vice-president de la Diputació, alcalde i regidors de l'Ajuntament de Catí, entre d'altres, per l'esforç, la il·lusió i les ganes de mantindre el patrimoni cultural d'un poble.

- A continuació es va fer la inauguració oficial per part de la Directora General de Museus de València. Aquest acte malgrat la pluja va ser acompanyat per la nombrosa banda de música de Catí, juntament amb tots els veïns del poble.

(Alumnes de 1r- 2n ESO Col·legi Públic de Catí- Revista L'Espígol 1998- nº 9)

 


2.- EL MUSEU DEL PRADO TORNARÀ AL POBLE DE CATÍ LES POLSERES DE LA PART SUPERIOR DEL RETAULE DE JACOMART.

El Retaule de Catí, pintat per Jacomart pot tornar a estar complet ben aviat. Ja ho podria estar si el Museo del Prado hagués complit el compromís que va adoptar a finals del passat any de tornar quatre de les cinc polseres que es troben dipositades en les seues dependències. El trobament de les polseres fou possible gràcies a les investigacions efectuades pel catedràtic d'Història d'Art de la Universitat de Barcelona Antoni Josep Pitarch (de besavis catinencs).

Segons Antoni Josep Pitarch a les darreries del mes de juliol de 1936 el retaule va sortir de Catí amb viatge a Castelló, València, Cartagena i Madrid. Quan, finalitzada la guerra, el retaule va ser tornat a Catí faltaven cinc polseres. Aquestes polseres van anar a parar al Museu del Prado on van adjudicar-les el número 3026, sense que es coneguera la procedència. I així han estat fins al mes de novembre de 1997.

El retrobament de les polseres va ser ocasional i gràcies a Antoni Josep Pitarch que en una de les seues visites al Prado va observar la mata d'espígol d'una de les polseres i la va relacionar immediatament amb el retaule de Jacomart de Catí. Fetes les comprovacions pertinents amb fotografies de quan el retaule estava complet es va poder demostrar que aquestes polseres coincidien amb les que faltaven al retaule de Jacomart de Catí.

La doctora Silva Maroto va comunicar el fet al director del Museu del Prado i aquest al patronat en reunió del dia 19 de desembre de 1997. En aquesta reunió es va acordar retornar les polseres al poble de Catí.

Costa entendre, continua Antoni Josep Pitarch, com després de cinc mesos no s'haja dut a terme el retorn d'aquestes polseres, i més quan s'hagués pogut aprofitar la coincidència de la restauració del retaule en València i el retorn del retaule a Catí (31-01-98) per a la seua nova instal·lació.

Al Museu del Prado hi han quatre de les cinc polseres que falten al retaule. Segons Pitarch el cinqué fragment, el corresponent al lateral esquerre de la taula central, no està ni consta al museu, però podria estar en mans d'un particular. Després de més de 60 anys seria un bon moment per intentar recuperar aquesta polsera i tornar a tindre el retaule complet.

Segons un altre comunicat, Emili Fonollosa, corresponsal de vinaros.net, el Patronat del Museo de Prado tornarà pròximament unes taules procedents del retaule de la parròquia de Catí que van ingressar a aquest centre al finalitzar la Guerra Civil, segons la resposta que el Govern va dirigir a la pregunta del diputat de Nova Esquerra en el Grup Mixt Ricardo Peralta.

En aquesta resposta, el Govern indicava que "según investigaciones llevadas a cabo por el jefe del departamento de Pintura Española y Flamenca Medieval y del primer Renacimiento, acerca de unas tablas del Retablo de la Parroquia de Catí, que fueron entregadas al Museo de Prado al final de la Guerra Civil y cuya procedencia pronto pasó a ser ignorada, se ha llegado a la conclusión que las mencionadas tablas pertenecían a dicho retablo, de lo que se había perdido memoria a lo largo de las últimas décadas".

En aquest sentit, la comissió del Real Patronato del Museo de Prado, segons indicava la resposta parlamentària, va prendre l'acord de tornar les esmentades taules al seu lloc d'origen, la parròquia de Catí, davant del qual queda únicament pendent la formalització de l'entrega d'aquestes taules de l'històric retaule d'origen castellonenc.

 


3.- L'ASSOCIACIÓ DE LA ROMERIA DE SANT PERE DE CASTELLFORT PRESENTA LA NOVA CONSUETA DE LA ROMERIA I DISTRIBUEIX ELS CARNETS PER LA POBLACIÓ.

El dia abans de la romeria, l'Associació va distribuir entre la població de Catí la Consueta de la Romeria a Sant Pere de Castellfort.

Aquesta, patrocinada i editada per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, es el complement del llibre ja editat l'any passat per la mateixa Conselleria: Catí. Romeria a Sant Pere de Castellfort.

La consueta fixa l'ordre de la romeria, amb els textos i cants que l'acompanyen, alguns d'aquest traduïts al valencià, fixant per tant els passos, les antífones, les oracions i els cants de la romeria.

Va introduïda per un pròleg del bisbe de Tortosa, Xavier Salines

Tan la consueta com el llibre editat l'any passat són de lectura obligada per a qui vulga conèixer aquesta important romeria que es realitza anualment a Catí el primer dissabte i diumentge de maig des de fa quasi 700 anys.

Aquest mateix dia l'Associació Cultural "Rogativa de Catí a Sant Pere de Castellfort" distribuïa a la Sala de la Vila (ara en restauració) els carnets de socis de la Romeria, gratuïtament a tots els nascuts a Catí.

 

 


4.- FINALITZA LA ROMERIA DE CATÍ A SANT PERE DE CASTELLFORT

Amb la processó de les torxes va finalitzar la romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort. Amb emotives paraules del prevere de la romeria (Mossèn Pere) i del pàrroc de la localitat (Mossèn Joaquín) es va acomiadar als romers i a tota la població fins a l'any que bé.

Romeria de Sant Pere 1998 a l'entrada a la placeta de L'Avellà. Foto de Jorge Vidal.

Una de les darreres fotografies en que apareix Paco Martí (2 de maig 1998)

 


5.- ESTRENA DEL NOU CAMP DE FUTBOL

PRIMER PARTIT DEL CATÍ AL NOU CAMP DE SANTA ANNA

        El diumenge, dia 18 d'octubre de 1.998,   va estrenar-se el nou camp de Santa Anna en partir oficial de 1ª Regional contra el C.F. Borriol.

Alineacions (F. Segura)

CATÍ: Quino, Juan Carlos, Marín, Salva, Marc (Loren, min 75), Pachés, J. Maria, Andrés (Mateu, min 68), Iván, Guillermo i Peret.

BORRIOL: Salva, Provinciales, Héctor, Llopis, Pepe González, Rubén, David I (David II, min 83), Paulano, Archén (Pepe, min 88), Gabi i Jaro.

ARBITRE: Manuel Blanco Felip

GOLS: 0-1 Min. 53. Jaro. 0-2: Min 71. Gabi . 1-2 Min 84: Pachés.

        Va ser el primer partir de la temporada en jugar el C.F. Catí al seu camp, ja que fins ara l'estat de la gespa no ho permetia. Ha merescut la pena esperar unes setmanes ja que ara l'herba es troba ja en perfectes condicions encara que el terreny es mostra un tant irregular.

        El partit jugat amb el Borriol no va acompanyar a la festa. Va ser un partit poc vistós que el Catí va perdre per 1-2.   Després d'un brillant començament de temporada, aquesta és la tercera derrota consecutiva i que ha allunyat al Catí dels primers llocs de la taula de classificació.

        Pròximament es procedirà a la inauguració oficial del camp.

(En la següent secció pots consultar els resultats complets de la jornada i les classificacions i un comentari sobre les sis primeres jornades de la temporada)


6.- FOMENTO DESTINARÀ 3.500 milions a la N-232 :

- El Consell de Ministres ha aprovat les obres per al condicionament de la carretera N-232 entre Xert i el barranc de la Bota, que compta amb un pressupost de 3.505 milions de pessetes i un termini d'execució de 24 mesos. L'objectiu és eliminar trams sinuosos mitjançant variants, amb la conseqüent millora de la circulació.

- Es pretén de millorar el traçat al llarg d'un 17 km. ampliant la carretera i dotant-la d'una secció uniforme de set metres, amb dos carrils de 3,5 m i dos voreres de 1,5 m. Les corbes tindran un radi mínim en planta de 250 m.

- L'obra contempla l'enllaç de Sant Mateu i les interseccions en Xert, Anroig i Catí. així com els condicionaments dels accessos a Vallivana.

- Com a veïns de Catí i usuaris freqüents d'aquest via de comunicació ens felicitem de la millora que suposarà en les comunicacions de la comarca.


7.- BRILLANT ACTUACIÓ DE L'EQUIP INFANTIL DEL COL·LEGI PÚBLIC DE CATÍ

En primer lloc l'equip va quedar brillantment campió en la fase comarcal disputada durant el curs escolar amb els equips de les escoles d'Albocàsser, Benassal, Morella i Vilafranca.

 

EL CATÍ CAMPIÓ

EQUIPS

JU

GA

EM

PE

GF

GC

PU

DI

CATI

8

7

0

1

62

38

21

24

ALBOCASSER

8

5

0

3

35

36

15

-1

VILAFRANCA

8

4

0

4

45

39

12

6

BENASSAL

8

2

0

6

39

52

6

-13

MORELLA

8

2

0

6

25

41

6

-16

C.P. de Catí- Campió comarcal  

- En la primera part de la fase provincial disputada en Orpesa, el Catí va tornar a quedar campió del Grup I, després de guanyar a equips com l'Orpesa (8-3), l'Adzeneta (9-2), i Patronal Esports (11-5).

- En la segona part de la fase provincial disputada en el pavelló Chencho de Castelló i després de golejar a l'Iturbi de Borriana , tant sols en la final i amb un encontre molt competit que no reflexa el marcador, amb errades arbitrals incloses, l'equip va perdre amb el Playas de Castelló per 3 a 8.


8.- SE CELEBREN LES FESTES DE LA JOVENTUT A CATÍ:

Els dies 10, 11 i 12 de juliol han tingut lloc a Catí les festes de la Joventut. La nit del divendres, dia 10, van actuar tres orquestres al centre recreatiu: "Caducados" de Benassal, "Poval de sobredosis" de Traiguera i "The Poleo" de la Salzedella.

La nit del dissabte al diumenge va tenir lloc un sopar de "pa i porta" al que van assistir la majoria de colles joves del poble i a continuació van actuar també dues orquestres més: Aitana i Tramuntana.

Destaquem l'elevada participació dels joves de Catí i de tots els pobles de la comarca.


9.- FINAL DEL XXIII TROFEU ESPORTIU L'AVELLA:

El C.F. Sant Jordi ha quedat campió del XXIII trofeu esportiu L'Avellà al guanyar al C.F. Vilafranca per 3-0 en la final que va disputar-se el dia 23 d'agost.

Per motius de les obres de remodelació, d'ampliació i de replantació de la gespa del camp de Sant Anna del C.D. Catí, el trofeu s'ha disputat enguany al camp de futbol de Tírig (La Valltorta) del 12 de juliol al 23 d'agost.

Després dels  resultats de la primera fase que apareixen al quadre de l'esquerra, van classificar-se per a la final els equips de

Vilafranca C.F. - C.F. Sant Jordi

Aquest trofeu, un dels més antics a nivell comarcal i provincial es patrocinat per l'Excm. Ajuntament de Catí i col·labora també Piensos Vigoran S.L.

   

10.- EL POBLE JA S'ABASTEIX DEL POU D'AIGUA DE VALLIVANA:

Les festes d'Agost d'enguany, segons assenyala  l'alcalde José Roca García, van a ser especials. La raó no és altra que, després de molts anys la població té aigua. Aquesta situació que és trivial per a molts pobles és un somni per a Catí per el que ha lluitat durant els darrers set anys.

L'augment de la població durant els mesos d'estiu obligava al poble a proveir-se de l'aigua mitjançant cubes d'aigua durant llargues temporades de l'any, fet que suposava unes enormes despeses per a les arques municipals, i el no poder atindre a altres necessitats de la població per falta de pressupost.

Amb el descobriment del pou de Vallivana i la canalització de les aigües fins a la població es fa realitat el somni del poble d'autoabastir-se d'aigua amb els recursos propis.

Ja des de principis d'aquest estiu, el poble de Catí  s'ha anat abastint del pou d'aigua de Vallivana. La piscina municipal ja va ser omplida d'aquest pou i fins i tot els ramaders de la població han pogut beneficiar-se sense que el nivell d'aigua del pou haja sofert cap retrocés.

Els anàlisis farmacèutics rebel·len que es tracta d'una aigua apta per al consum.

El dia 15 d'agost van ser inaugurades oficialment les instal·lacions pel president de la Excma. Diputació Provincial de Castelló  D. Carlos Fabra.

11.- FESTES D'AGOST 1998

 

festes98p.jpg (28723 bytes) El divendres, dia 7 d'agost fou distribuït el programa de festes per al present any. Entre els actes programats  destaquen la inauguració de les noves instal·lacions de proveïment d'aigües pel president de la Diputació Provincial D. Carlos Fabra, acte que tindrà lloc el dissabte 15 d'agost. El mateix dia serà especial per a tots els catinencs ja que s'inaugurarà l'exposició homenatge a Paco Martí.  Finalitzarà la jornada amb el XV festival de bandes de música amb la participació de les de Tírig, Alcanar i Catí.

Entre la resta d'activitats fem especial menció als dies de bou de vila (12   i 13 d'agost), bous de plaça (19, 20, 21 i 22 d'agost), bou embolat (17, 19 i 22 d'agost).

Al Centre Recreatiu les verbenes musicals  estaran amenitzades per les orquestres TRAVIATTA (11), CLUB VIRGINIA (12) , SIBONEY (13) PLATINO (14),  CENTAURO (20) i CHEROKEE(21), mentre que a la plaça actuaran el grup JACARANDA (14) i l'espectacular orquestra de JANIO MARTÍ (18).

Bones festes per a tots!

 


12.- NOUS PROJECTES PER AL POBLE:

Després de set anys a l'alcaldia, a l'entrevista amb el corresponsal de Mediterrani de Catí, Francesc Segura,   l'alcalde José Roca García, analitza els nous projectes per al poble  Quan va accedir a l'alcaldia es va marcar tres grans metes. La primera aconseguir finalitzar la carretera d'accés al poble. La segona era posar fi a les restriccions d'aigua i la tercera aconseguir el desviament de la carretera per fora del poble. De les tres metes, les dos primeres ja estan aconseguides. En aquest sentit, destaca la inauguració el dia 15 d'agost de la xarxa d'abastiment d'aigües del nou pou de Vallivana, obra que ha segut possible gràcies a la Diputació Provincial de Castelló.

catitur4.jpg (7192 bytes) El desviament de la carretera és un dels objectius principals per als membres de l'actual corporació municipal

Quan al tercer objectiu, el desviament de la carretera, Roca reconeix que és el més difícil, encara que necessari. El cost de la operació serà alt però cal tenir en compte els embussos de cotxes i de camions que es produeixen en el carrer Major, amb camions que tenen que retrocedir centenars de metres. A més, sempre hi ha conductors irresponsables que no respecten les senyals de tràfic, fet que suposa un perill per als vianants.

Per al present any, Roca  destaca l'entrega a l'Associació de Pensionistes i Jubilats d'un nou local més comfortable (antic Hospital i  després Càmara Agrària) . A la Unió Musical Catinense se la proveirà en la 2ª planta del mateix local d'un nou recinte per a auditori i assatjos. El Club Esportiu Catí disposarà per a la propera temporada d'un camp de futbol totalment nou, més gran i amb gespa.

Per al poble també s'ha construït un pavelló polisportiu on serà possible la pràctica de bàsquet, frontó, futbol sala, havent-se enquitranat els accessos.

Altres projectes que destaca són canviar l'entrada principal de l'Ajuntament per el carrer Major i remodelar el Saló de Plens, substituir els cristalls dels fanals ("faroles"), de l'enllumenat públic per donar més lluminositat als carrers, electrificar vuit masos amb el pla d'Electrificació Rural, i continuar amb la Restauració de la Llotja (antic Ajuntament o Casa de la Vila) de la que ja en una primera fase s'ha reconstruït el ràfec de la teulada i l'artesanat del saló.

 


Informació turística: Ayuntamiento de Catí- Major, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATÍ (Castelló)

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998

Última actualització: 29 de desembre de 2002