NOTÍCIES DE CATÍ 1999

 

0.- SOLEMNE FUNERAL EN MEMÒRIA DEL PARE DE MOSSÈN JUAN JOSÉ ROCA CARDONA
1.- ESTRENA DEL NOU CAMP DE FUTBOL 2.- BRILLANT TRAJECTÒRIA DEL C.F. CATÍ
3.- PRIMERES PLUGES I NEVADES DE LA TEMPORADA D'HIVERN. 4.- ESTRENA DEL PAVELLÓ POLISPORTIU
5.- ALUMNA DEL C.P. DE CATÍ GUARDONADA AMB EL PREMI ABSOLUT DE REDACCIÓ DE LA CAIXA RURAL 6.- EDITAT EL SEGON VOLUM DE "LA HISTORIA BREVE Y DOCUMENTADA DE LA REAL VILLA DE CATÍ" DE MOSSÈN JUAN PUIG PUIG
7.- CATÍ I ELS PELEGRINS DE SANT PERE, nou llibre sobre la Romeria d'Àlvar Monferrer Monfort 8.- CELEBRACIÓ DEL BETLEM EN L'ESGLÉSIA DE CATÍ
9.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 1998 10.- CONCERT D'ANY NOU DE LA UNIÓ MUSICAL CANTINENCA
11.- APROVACIÓ DEL NOU ESCUT MUNICIPAL 12.- EL RETAULE DE JACOMART DE CATÍ EXPOSAT AL "MUSEU DEL PRADO".
13.- TROBADA ESCOLAR COMARCAL EN CATÍ EL DIA 19 DE MAIG RESULTATS  I CLASSIFICACIÓ DEL C.D.CATÍ
14.- FRANCISCO SEGARRA CAPSIR, NATURAL DE CATÍ CONDECORAT PER L'AJUNTAMENT DE TAVERNES BLANQUES 15.- GOLEJADA HISTÒRICA DEL CD.. CATI- (Torreblanca 0 - Catí 15)

 


0.- SOLEMNE FUNERAL EN MEMÒRIA DEL PARE DE MOSSÈN JUAN JOSÉ ROCA CARDONA

 

El funeral s'ha celebrat en memòria de Juan Roca, de 72 anys,  pare de mossèn Juan José Roca Cardona, sacerdot natural de Catí i pàrroc de Traiguera. Ha presidit la cerimònia el bisbe de Tortosa Xavier Salinas conjuntament amb 50 sacerdots pertanyents a la diòcesi de Tortosa. Aquesta és  la primera ocasió en que el bisbe de Tortosa Xavier Salines ha visitat Catí.

Al solemne funeral que s'ha celebrat a les deu i mitja del matí en l'església de l'Assumpció de Catí han acudit  nombrosos feligresos de Rossell, Morella i Traiguera, pobles en els que Mossèn Juan José Roca Cardona ha desenvolupat el seu ministeri pastoral.

Descanse en pau.


1.- ESTRENA DEL NOU CAMP DE FUTBOL

 

PRIMER PARTIT DEL CATÍ AL NOU CAMP DE SANTA ANNA

        El diumenge, dia 18 d'octubre de 1.998,   va estrenar-se el nou camp de Santa Anna en partir oficial de 1ª Regional contra el C.F. Borriol.

fut9899b.jpg (18776 bytes) Alineacions (F. Segura)

CATÍ: Quino, Juan Carlos, Marin, Salva, Marc (Loren, min 75), Pachés, J. Maria, Andrés (Mateu, min 68), Iván, Guillermo i Peret.

BORRIOL: Salva, Provinciales, Héctor, Llopis, Pepe González, Rubén, David I (David II, min 83), Paulano, Archén (Pepe, min 88), Gabi i Jaro.

ARBITRE: Manuel Blanco Felip

El CD.. Catí el dia de l'estrena del camp

GOLS: 0-1 Min. 53. Jaro. 0-2: Min 71. Gabi . 1-2 Min 84: Pachés.

        Va ser el primer partir de la temporada en jugar el CD. Catí al seu camp, ja que fins ara l'estat de la gespa no ho permetia. Ha merescut la pena esperar unes setmanes ja que ara l'herba es troba ja en perfectes condicions encara que el terreny es mostra un tant irregular.

        El partit jugat amb el Borriol no va acompanyar a la festa. Va ser un partit poc vistós que el Catí va perdre per 1-2.   Després d'un brillant començament de temporada, aquesta és la tercera derrota consecutiva i que ha allunyat al Catí dels primers llocs de la taula de classificació.

        El dissabte dia 20 de novembre es va procedir a la inauguració oficial del camp per part de les principals autoritats de la Diputació i de l'Ajuntament..


2.- BRILLANT TRAJECTÒRIA DEL CD. CATÍ

    De brillant cal catalogar globalment la trajectòria del CD. Catí durant la passada temporada. Després de l'estrena del camp nou que hem comentat anteriorment on es va perdre a casa contra el Borriol, l'equip va encadenar sis victòries consecutives contra els equips de Benicense (0-1), Xert (5-1), Vilafranca (0-2), Vinromà (4-2), Els Ibarsos (1-3) i  Albocàsser (3-0). Un empat al camp de l'Uni-Sport (2-2), una victòria a domicili al camp del Traiguera (0-2) i un empat amb el Benicàssim (1-1)  li van permetre passar de la penúltima posició de la taula classificatòria a la tercera i tant sols a una victòria del liderat.

A continuació l'equip va entrar en una fase de mals resultats perdent a casa, encara que injustament, contra el Cabanes (0-1). Però quan faltaven tant sols quatre partits per al final de temporada l'equip va recuperar els bons resultats destacant la victòria al camp del líder, el Xert (3-7) . Després de guanyar als Ibarsos (3-0),   l'equip es va situar com a líder, a falta tant sols de quatre jornades per al final.

Quan el més difícil estava ja fet l'equip va entrar en crisi de joc acusant el ritme de la temporada i algunes baixes en la plantilla. Així ja no va guanyar cap partit fins el final de temporada contra l'Albocàsser (0-0), Unisport (3-3), Traiguera (0-3) i Benicàssim (3-1).

Els resultats globals de la temporada no obstant són bons (15 partits guanyats, 8 empatats i 7 de perduts, amb un total de 53 punts, ). El Catí acaba la temporada en cinquè lloc, després del Xert i Traiguera que pugen de categoria i del Benicàssim i del Cabanes. Amb 64 gols a favor el Catí és el segon equip màxim golejador, després del Xert, però  encaixa molts gols en contra( 43 gols).

A destacar de la temporada els dos bons resultats obtinguts contra el   líder, el Xert : 5-1 i 3-7. Un global de 12 gols a favor i quatre en contra.

Com a aspecte negatiu, el mal final de temporada i en particular els mals resultats contra els equips en teoria més fàcils: Unisport (2-2) i (2-2), Sant Mateu (2-2) i Albocàsser (0-0).

Dels set partits perduts contra el Catí quatre ho han sigut contra el Borriol (1-2) i (2-0) i el Cabanes (5-3) i (0-1). Els altres tres ho han sigut contra el Torreblanca (2-0), Traiguera (0-3) i Benicàssim (3-1).

 


3.- PRIMERES PLUGES I NEVADES DE LA TEMPORADA D'HIVERN.

    Les primeres pluges de la temporada d'hivern van arribar a Catí els dies 1 i 2 de desembre. La neu no va arribar a cuallar al poble, però si va nevar a totes les serres de ponent fins al Mas d'En Ramon i a les del Nord i Llevant (Turmell, Pedrafita, Sant Vicent).

    La carretera de L'Avellà va estar bastants dies tancada degut a les plaques de gel, ja que les temperatures van ser bastant baixes durant els dies següent a la nevada.

    En total les precipitacions van oscil·lar, segons les zones, entre els 50 i 60 litres/m2.

    Una altra precipitació semblant a l'anterior va caure a Catí durant la nit i el dia de Cap d'Any, ara totalment en forma líquida.

 


4.- ESTRENA DEL PAVELLÓ POLISPORTIU

    El dia 5 de desembre de 1998, dissabte, en partits contra el Morella i dintre dels XVII jocs escolars van estrenar-se les instal·lacions del polisportiu annex al camp de futbol.

    Feia temps que estava sense utilitzar-se el polisportiu per qüestions de defectes en la construcció de l'edifici. Finalment ha imperat la lògica i encara que queden alguns assumptes pendents s'ha habilitat per a poder ser utilitzat dins dels XVII jocs escolars.

    Els jocs escolars són organitzats anualment per la Generalitat Valenciana. Aquest any en la fase comarcal participen conjuntament amb el Catí els equips d'Atzeneta, Albocàsser, Benassal, Cabanes, Morella, Useres, Vall d'Alba, Vilafamés i Vilafranca.

    Els esport en que participen els equips són els de futbol sala (xics) i de handbol (xiques) i en les categories d'aleví (10, 11 anys) , infantil (12 , 13 anys)  i cadet (14, 15 anys).

    L'actual fase comarcal es disputa enguany des del 28 de novembre al 13 de març. Els equips guanyadors de cada categoria passen a la fase provincial i autonòmica.

    El dissabte 20 de novembre de 1999 es va procedir a la inauguració oficial del polisportiu per part del president de la Diputació Provincial, Carlos Fabra.


5.- ALUMNA DEL C.P. DE CATÍ GUARDONADA AMB EL PREMI ABSOLUT DE REDACCIÓ DE LA CAIXA RURAL

Aurora Monfort Puig, alumna del 5é curs de primària del Col·legi Públic de Catí ha resultat la guanyadora del XIII concurs de redacció que per als alumnes de 5é curs ha convocat la Caixa Rural de Castelló CREDICOOP per al mes de desembre de l'any 1998 sota el lema de "El teu poble".

Aquest any el concurs rendia homenatge a Paco Martí,  fill de Catí i recentment desaparegut.

Aurora ha rebut el primer premi en la comarca de l'Alt Maestrat i el primer premi absolut entre les comarques del Palància, Alt Maestrat, Baix Maestrat, Els Ports, Plana Baixa, Alcalatén- Millars i  Costa.

Enhorabona!!!!


6.- EDITAT EL SEGON VOLUM DE "LA HISTORIA BREVE Y DOCUMENTADA DE LA REAL VILLA DE CATÍ" DE MOSSÈN JUAN PUIG PUIG

L'any 1970 la Diputació de Castelló va editar la primera part de la Historia Documentada sobre la real villa de Catí. En ella Mossèn Juan Puig recopilava tota la documentació conservada després de la Guerra Civil Espanyola. L'obra constituïa un material imprescindible per a conèixer els orígens, les tradicions i costums dels habitants de Catí. Aquesta obra abraçava des de els segles XIII al XVI

Transcorreguts quasi trenta anys des de l'aparició del primer volum, apareix la continuació de la historia de Catí durant els segles XVII, XVIII, XIX i primera meitat del segle XX.

 

llijupuig.jpg (15292 bytes) L'obra continua els capítols del primer volum iniciant-se en el XL (1601 a 1610) i acaba en el capítol LXXIV (1941 a 1950). A continuació s'inclou un apèndix documental (pàg.. 193 a 229) amb importants documents històrics entre els que destaquem la Carta Pobla de Catí, la Carta Pobla de Morella, la contractació del Retaule de Jacomart per Joan Spígol, la contractació de la primera ermita de L'Avellà, i els antics goig de la Mare de Déu de L'Avellà en valencià.

Cal agrair a la Diputació de Castelló el seu interès per completar l'obra "Historia Breve y Documentada de la Real Villa de Catí de Mossèn Juan Puig,  facilitant a tots els veïns dels poble i als estudiosos del tema un material de gran valor per conèixer els nostres orígens històrics.

Esperem que aquest llibre aplegue el més aviat possible a totes les cases del poble. Actualment es pot trobar als quioscs de Morella i de Castelló al preu d'unes 2.500 ptes.

 


7.- CATÍ I ELS PELEGRINS DE SANT PERE, nou llibre sobre la Romeria d'Àlvar Monferrer Monfort

Finalitzat d'imprimir el dia 25 de setembre, ha aparegut a finals del any 1998 el llibre "Catí i el pelegrins de Sant Pere" de l'escriptor Àlvar Monferrer i Monfort"

Àlvar Monferrer i Monfort (Les Useres, 1940) es doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i Cap del Servei de Gestió de la Delegació Territorial dels Serveis Socials a Castelló i professor d'Antropologia del centre d'estudis MATER DEI i professor-tutor de la UNED. A més de nombrosos treballs sobre educació, psicologia i serveis socials, n'ha publicat també sobre festes, confraries, romiatges i peregrinacions entre les que destaquem "Els pelegrins de les Useres", "Sant Antoni, sant valencià", "La salpasssa" i "La festa de les falles".

llisanpe.jpg (15143 bytes)

El llibre esta dedicat al poble de Catí, a l'Associació Cultural Rogativa de Catí a Sant Pere de Castellfort, a la gent pelegrina o que ha escrit sobre la romeria i en especial a Paco Martí in memoriam.

En l'obra que ens ocupa l'autor introdueix uns capítols de caire històric i geogràfic per mostrar els fets fonamentals i les circumstàncies relacionades amb la vida religiosa de Catí.  A continuació resumeix algunes notícies dels santuaris per on passen els pelegrins i la història de la celebració per a després passar a recórrer el camí d'anada i el de tornada, explicant el cerimonial i els costums que es practiquen a cada moment. Afegeix un anecdotari sobre la romeria i unes instruccions de com arribar a Catí i sobre d'altres coses útils per a participar en el pelegrinatge.

Resulta de gran interès l'abundant  bibliografia de títols publicats sobre el tema.

 


8.- CELEBRACIÓ DEL BETLEM EN L'ESGLÉSIA DE CATÍ

El dilluns, 21 de desembre, va tindre lloc a Catí la representació del Betlem en l'església del poble. Tots els alumnes de l'escola del poble han posat en escena l'obra sacramental de l'escriptora Carmen Conde En total van ser 70 els alumnes de totes les edats que van representar les escenes del naixement de Crist.

El diari Mediterráneo de Castelló del dia de Nadal duia en la portada la següent fotografia de Francesc Segura:


9.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 1998

Com tots els anys després de la missa de Cap d'Any es va facilitar a la parròquia el resum de naixements, casaments i defuncions de l'any 1998.

Indiquem únicament les dades estadístiques:

ANY 1998

Naixements: 6

Casaments: 4

Defuncions: 16

El nombre d'habitants del poble és  ara d'al voltant de 900 habitants.


10.- CONCERT D'ANY NOU DE LA UNIÓ MUSICAL CANTINENCA

El diumenge, dia 3 de gener, s'ha celebrat al saló de ball del poble el tradicional concert d'any nou a càrrec de la banda de música "La Unió Musical Cantinenca". El programa d'actuació s'ha dividit en tres parts:

En la primera la banda de musica ha interpretat les obres TERCIO DE QUITES (Pas-doble)- Autor: R. Talens. KATIUSKA (Zarzuela)- Autor: P. Sorozabal. i L'ARLÉSIENNE (Suite) Autor: G. Bizet.

En la segona part la banda ha interpretat el pas-doble GERONA de S.Lope i el vals CUENTOS DE LOS BOSQUES DE VIENA de J. Strauss.

En la tercera part s'ha rendit homenatge als músics eixints de la banda Arsenio Sales i José Roca, pràcticament tota la seua vida dedicada a la banda de música del poble. Quant els té la banda i tot el poble que agrair! i així en aquest acte ho han demostrat.   En noms de tots han intervingut el president de la banda Eladio Vaquer, l'alcalde del poble José Roca i  Miguel Angel Carrillo president de la Federació de Bandes de la Generalitat Valenciana  que ha felicitat als homenatjats  destacant el bon nivell tècnic de la banda de música  en el moment actual.

Per finalitzar l'acte s'ha interpretat el pas-doble EL MAESTRAZGO de l'autor   V:Portolés , ex-director de la banda de la Unió Musical Cantinenca i l'Himne de Catí de Pedro Tel i Alexandre Flichs.

S'ha encarregat de la presentació de l'acte el també ex- director de la banda de música de Catí Ernesto Perales.


11.- APROVACIÓ DEL NOU ESCUT MUNICIPAL

 

escutnou.gif (15263 bytes)

Segons s'exposa al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) de 6 d'abril de 1999 l'Ajuntament de Catí informa públicament de l'acord d'aprovació de l'escut municipal que tingué lloc en sessió de Ple celebrada el dia 4 de febrer de 1999.

S'acorda d'acord amb el Decret 116/1994 de 21 de juny exposar públicament l'escut durant un període d'un mes.

 


12.- EL RETAULE DE JACOMART DE CATÍ EXPOSAT AL "MUSEU DEL PRADO".

retauleprado.jpg (21070 bytes) El Museu del Prado exposa des del dia 19 d'abril i fins el 16 de maig el retaule de Jacomart de Catí. Han sigut restituïdes pel Museu les polseres que es van extraviar en la Guerra Civil.

L'acte de presentació de l'obra va comptar amb la presència de quatre secretaris d'Estat: Miguel Àngel Cortés, de Cultura; Juan Costa, d'Hisenda, Fernando Villalonga, de Cooperació Internacional i Iberoamèrica i Francesc Camps, d'Administració Territorial i ex- conseller de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Una àmplia representació de Castelló i del Govern Valencià va estar present a Madrid en la presentació del Retaule de Jacomart de Catí- Foto  de la revista Plaça de les Aules- Diputació Provincial

 

 

 

També van assistir Consuelo Ciscar, directora general de Promoció Cultural, Museus i Belles Arts de la Generalitat Valenciana, Francisco Martínez, vice-president primer de la Diputació; Fernando Checa, director del Prado i Mario Gadea en representació del bisbat.

Checa va explicar que les investigacions havien fet possible completar el retaule. Segons el director del museu les polseres es trobaven al Museu des de 1939. En Catí aquestes polseres havien sigut donades per perdudes fins que en 1997 estudis de la pinacoteca madrilenya van identificar la seua procedència.

retauleprado3.jpg (11114 bytes)
 

Foto  de la revista Plaça de les Aules-  Diputació Provincial

Després de la seua estança a Madrid el Retaule s'exposarà també a altres museus valencians, esperant que puga ja tornar a Catí cap al mes d'agost.

 


13.- TROBADA ESCOLAR COMARCAL EN CATÍ EL DIA 19 DE MAIG

El dia 19 de maig, al voltant d'uns set cents escolars dels pobles d'Albocàsser, Benassal, Castellfort, Catí, Culla, Torre d'En Besora, Vilafranca, Vilar de Canes i Vistabella van celebrar en Catí la novena trobada escolar comarcal sota el lema "Tots junt en el camí de la vida".

Malgrat de la pluja que va caure durant la vesprada, els carrers de Catí van convertir-se en un gran mercat en el que artesans de la comarca van mostrar als escolars algunes tasques que ara han quasi desaparegut, com l'elaboració de formatge, ferratge de cavalls, esquilat d'ovelles i matxos, treball de la pedra, treballs de ganxo i calça, treballs de cistelleria,  etc.

Foto: Francesc Segura,  Mediterrani 20-05-99

 

 

Els alumnes van realitzar itineraris turístics per la localitat, visitant alguns el balneari de L'Avellà, església i embotelladora,  altres una explotació agrícola i el museu de la Valltorta de Tírig.

El dinar va tindre lloc al polisportiu on dos cuiners de la rogativa de Sant Pere van preparar el menjar típic de la romeria, dos calderes de fesols i arròs.

Van participar en la trobada les escoles de primària d'Albocàsser, Benassal, Catí, Castellfort, Culla, Torre d'En Besora, Vilar de Canes, Vistabella i Vilafranca.

Aquesta ha sigut la novena trobada escolar comarcal. Fins ara sis trobades s'han organitzat a Sant Pau (Albocàsser), una trobada a Vilafranca i una a Benassal.

Per més informació sobre la trobada consultar la pàgina web de l'escola de CATÍ- http://www.cult.gva.es/intercentres/12001541

 


14.- FRANCISCO SEGARRA CAPSIR, NATURAL DE CATÍ CONDECORAT PER L'AJUNTAMENT DE TAVERNES BLANQUES

El ayuntamiento de Tavernes Blanques ha concedido la insignia de Oro de la ciudad al teniente de la Guardia Civil, jefe del puesto principal del municipio, Francisco Segarra Capsir, de 52 años y natural de Catí.

La insignia ha sido otorgada "en reconocimiento a la labor efectuada por este cuerpo" en Tavernes Blanques, un municipio en el que Segarra ha manifestado "haberse integrado a la perfección" y en en que se encuentra "muy a gusto" entre sus habitantes.

Tras 20 años ejerciendo en Vinaròs, el ascenso a teniente llevó consigo su traslado a Tavernes Blanques, donde lleva 14 meses. Tras la sorpresaa inicial con que recibió la noticia de la imposición, Segarra se ha mostrado "muy orgulloso y satisfecho" por la insignia, "un gran honor para todos los componentes del puesto y para el reconocimiento de nuestra labor en el pueblo".

La insignia de oro le fue impuesta al teniente durante los actos conmemorativos del 9 d'Octubre, de manos del alcalde, y ante la presencia de numerosos representantes de todos los grupos políticos y público en general. En la ceremonia, los participantes destacaron valores como la convivencia, la seguridad ciudadana, el bienestar, la paz y la tranquilidad.

Del Diari Levante (21-10-99), Isabel Olmos


15.- GOLEJADA HISTÒRICA DEL CATÍ A DOMICILI CONTRA EL TORREBLANCA:

    De històrica cal catalogar la victòria obtinguda pel CD. Catí contra el Torreblanca.  El resultat fou de Torreblanca 0 Catí 15. A destacar els nou gols aconseguits per el davanter Gazulla, fet difícilment repetible en competició oficial. La resta dels gols foren marcats per Isidro (3), Miguel, Iván i Sergio.

    ENHORABONA AL GOLEJADOR I A  TOT L'EQUIP

 


Informació turística: Ayuntamiento de Catí- Major, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATÍ (Castelló)

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998

Última actualització: 23 de novembre  de 1999