NOTÍCIES DE CATÍ 2000

 

0.- BAIXADA DE LA MARE DE DÉU DE L'AVELLÀ AL POBLE- SETEMBRE DE 2000
1.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 1999 2.- CONCERTS D'ANY NOU I DE SETMANA SANTA  DE LA UNIÓ MUSICAL CANTINENCA
3.- CREACIÓ DE L'ASSOCIACIÓ FORMATGERA PROVINCIAL 4.- PARC EÒLIC EN CATÍ PER A L'ANY 2001?
5.- EQUIP DE HANDBOL ALEVÍ DE CATÍ CAMPIÓ DE LA FASE COMARCAL 6.- RESULTATS DE LES ELECCIONS AL CONGRÉS DE DIPUTATS EN CATÍ
7.- ROMERIA DE PASQUA A L'AVELLÀ 8.- NOTICIES BREUS DEL POBLE
9.- FESTES DE LA JOVENTUT 10.- XXV TROFEU L'AVELLÀ

11.- PRESENTACIÓ DE L'OBRA "Discripció de Catí" d'Enric Pitarch

12.- ALTRES NOTÍCIES

 


1.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 1999

Com tots els anys després de la missa de Cap d'Any es va facilitar a la parròquia el resum de naixements, casaments i defuncions de l'any 1999.

Indiquem únicament les dades estadístiques:

ANY 1999

Naixements: 6

Casaments: 3

Defuncions: 17

El nombre d'habitants del poble és  ara d'al voltant de 875  habitants.


2.- CONCERTS D'ANY NOU I DE SETMANA SANTA DE LA UNIÓ MUSICAL CANTINENCA

El diumenge, dia 2 de gener, es va celebrar celebrat al saló de ball del poble el tradicional concert d'any nou a càrrec de la banda de música "La Unió Musical Cantinenca". El programa d'actuació va ser el següent :

Primera part:

1.- La primitiva (Pas-doble)- Jef Penders

2.- L'Arlésienne (Segona suite)

B. Intermezzo - G.Bizet

3.- Olas del Danubio (Vals) - J. Ivanovici

4.- The Beatles in concert- Lennon and. Mac. Cartney

Segona part:

1.- Nules (Pas-doble)-Perfecto Artola

2.- Sinfonia Clàssica:

(Ted Huggens)

3.- Anniversary March-cha

Jef Penders

4.- Marcha Radetzley

J. Strauss

Himne a Catí

 

    Abans de l'nici de la segona part del concert, el músic més jove de la banda, Diego Higeo Sales, va donar lectura a la Declaració Institucional de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

  

Concert Extraordinari de Setmana Santa- Església Parroquial de Catí- Foto digital

 

També amb motiu de la Setmana Santa va tenir lloc el Diumenge de Pasqua un concert extraordinari a l'església parroquial on es van interpretar les següents obres:

Marcha fúnebre (F.Chopin)

Marcha fúnebre de Thalberg (Ricardo Dorado)

Mater Mea (Ricardo Dorado)

Los Clavos( Antoni Pedrero)

La Cruz (Angel Rodríguez)

El Beso de La traición (Antonio Santos)

El Cristo de la Sangre (Emilio Cebrián)

El Cristo del perdón (José Gómez Villa)

Himno a Catí


3.- CREACIÓ DE L'ASSOCIACIÓ FORMATGERA PROVINCIAL

Catí, Benassal, Sant Mateu, Morella, Almedíjar i Alqueries s'han unit en una associació.

Formatgers de la província demanen a la Conselleria que se'ls reconega la seua qualitat.

Les formatgeries dels pobles anteriorment assenyalats en una iniciativa conjunta han decidit d'associar-se per demanar un major reconeixement als seus productes. De fet els empresaris han expressat darrerament el poc suport que reben per part de l'administració. S'espera poder reunir-se amb la Conselleria en els propers dies per a tractar possibles solucions al tema.

descati32.jpg (15538 bytes)

La iniciativa dels formatgers de la província compta amb el suport del 85% de les empreses del sector de la Comunitat i té com a finalitat que els productes elaborats a les formatgeres puguen comptar amb un aval de qualitat que garantitzen les segles C.V. que atorga la Conselleria.

El nom que rebrà aquesta unió serà Associació de Formatgers de la Comunitat Valenciana i l'únic finançament del que disposaran inicialment serà la quota que deuran d'abonar els seus membres.

Productes de Catí

 

José Antonio Torres, president de l'Associació, va declarar que el formatge castellonenc deu de ser més reconegut. Cada comarca pot promocionar la seua producció atenent a les característiques de la seua demanda.

Per a poder aconseguir aquest objectiu, s'ha previst la publicació d'una guia de formatges de les diferents poblacions, per a així poder conèixer les diferents varietats de formatge de la província. Torres va recordar la importància que té la indústria formatgera per a l'economia provincial, donat que de la mateixa depenen gran nombre de ramaders. A més està prevista una feria monogràfica del formatge.

Notícia de Eva Boix- Mediterráneo 30 de gener de 2000.


Once ganaderos de Catí se unen para reimpulsar la producción del queso autóctono .


LLUÍS PUIG

Once ganaderos de cabras y ovejas de Catí han unido sus fuerzas para que no se pierda la producción del queso autóctono de la población y a la vez intentar abrir y diversificar nuevos mercados.

Para ello dedican la leche que produce su ganado a transformarla en diferentes variedades, elaboradas todas ellas de forma artesanal y siguiendo la tradición del Queso de Catí. Hace apenas nueve meses la Sociedad Agraria de Transformación que producía los quesos estuvo a punto de entrar en la quiebra, tras casi treinta años en funcionamiento -se fundó en 1972--. Ante la situación los ganaderos de ovino y caprino de la población decidieron formar una cooperativa que mantuviese la tradición, eso sí, modernizando todas las instalaciones. El proyecto iniciado por los ganaderos es único en la producción de quesos del País Valencià.

Hasta hace poco Quesos de Catí producía el típico queso fresco, el más conocido en los mercados y el requesón. A partir de ahora y aprovechando la leche de un ganado que únicamente se alimenta de los pastos de la zona se han iniciado nuevas variantes de quesos, puro de oveja y puro de cabra. Por otra parte otro de los atractivos de la cooperativa es que dos de los ganaderos miembros poseen dos mil ovejas, uno de los cuales de la raza guirra, autóctona del País Valencià y en peligro de extinción, pero que ofrece una leche de excelente calidad y muy apreciada. La cooperativa se halla inmersa en un proyecto europeo para producir quesos con leche de oveja guirra, tipificando un queso específico. De hecho en Catí, ya se está produciendo este queso, siguiendo la receta tradicional.

En la actualidad se elabora el habitual queso fresco de Catí, hecho con leche de cabra, muy prensado y desuerado, siguiendo el molde de la población del Maestrat, también conocido como "Tronchón". También se produce el queso puro de oveja, con características similares al anterior. En este caso se utilizan hasta nueve litros de leche por un kilo queso, cuando la cifra para otro tipo de quesos se sitúa en unos siete. El queso puro de cabra sigue un formato manchego y tiene cuatro meses de curación. Asimismo la cooperativa también ofrece un queso con mezcla de leche de cabra y oveja.


4.- PARC EÒLIC EN CATÍ PER A L'ANY 2001 ?

Catí, Morella, Xert, Atzeneta, Benafigos, Vistabella, La Todolella, Olocau, Barracas, Caudiel són algunes de les poblacions en les que s'estudia la possibilitat de situar un parc eòlic. En les localitats en que l'estudi siga positiu s'instal·laran moderns generadors per a la conversió de l'energia eòlica en energia elèctrica.

 

PARC EÒLIC PER A LA CONVERSIÓ DE L'ENERGIA EÒLICA EN ELÈCTRICA

 

Avantatges: Energia no contaminant, renovable, font de subvenció econòmica.

Inconvenients: Trenca el paisatge, destrueix aus, contamina acústicament.

FOTO: Mediterráneo

 

Al nostre poble de Catí nombrosos propietaris de terrenys de les zones del Mas d'En Figuera, Puig-Cabrer, Corral Nou i Sant Vicent  han rebut ja ofertes de compravenda o lloguer  per a la instal·lació de medidors eòlics en les seues finques.

Els medidors són  torres de 15 a 40 metres d'alçada que mesuren i analitzen la intensitat, direcció i constància així com els canvis del vent en una zona determinada. El temps mínim per a poder completar un estudi seriós sobre les condicions eòliques d'una comarca i el seu cicle meteorològic complet és d'un any com a mínim. Aquest és el temps que es calcula que tarden en arribar les llicències de la Generalitat amb la posada en pràctica del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana.

De moment els propietaris dels terrenys ja han rebut o rebran pròximament un 50 per cent de la compravenda del terreny i rebran el cinquanta per cent restant dintre de tres anys sempre que els estudis científics siguen favorables. En alguns casos les quantitats rebudes per els propietaris poden ser importants (entre deu i vint milions de pessetes).


5.- EQUIP DE HANDBOL ALEVÍ DE CATÍ CAMPIÓ DE LA FASE COMARCAL

L'equip de handbol femení del C.P. de Catí ha quedat campió de la fase regular comarcal disputada durant el primer i segon trimestre del present curs escolar.  Ha quedat primer de grup per davant d'equips com l'Albocàsser, Vilafranca, Benassal, Vall d'Alba i Morella.

Cal destacar la progressió positiva de l'equip que el curs passat va quedar últim en la fase regular comarcal i que enguany de la ma de l'entrenador Miguel Castellà, tant sols ha perdut un partit al camp de l'Albocàsser.

Ara l'equip  participarà en la fase provincial que començarà a partir del 19 de març. Esperem bons resultats.


6.- RESULTATS DE LES ELECCIONS AL CONGRÉS DE DIPUTATS EN CATÍ

Sense cap tipus d'incident que ressenyar van celebrar-se les eleccions generals del dia 12 de maig. Tenim ací els resultats al Congrés de Diputats.

Total Votants: 654 (87,08 %)                         Abstenció: 97 (12,92 %)

Vots blanc: 7 (1,07 %)                                    Vots nuls: 8 (1,22 %)

Vots PP: 456 (70,59 %)                                    Vots PSOE: 161 (24, 92 %)

Vots UV: 7 (1,08 %)                                         BLOC- VERDS: 6 (0,93 %)

GIL: 3 (0,46 %)                                                 EUPV: 3 (0,46 %)

FE : 1 (0,15 %)                                                 LVE : 1(0,15 %)                

UC-CDS: 1 (0,15 %)


7.- ROMERIA DE PASQUA A L'AVELLÀ

Com es tradicional tots els anys, seguint una costum ancestral, va tindre lloc el dilluns de Pasqua (24 d'abril) la romeria a la Mare de Déu de L'Avellà. Adjuntem una imatge del dia:

Fotografia digital


8.- NOTICIES BREUS DEL POBLE

- Els alumnes de Catí van visitar la pista esportiva del Playas de Castelló (29 d'abril)

- Proper viatge a Tortosa per a complir amb el "Jubileo Santo" (14 de maig)

- S'acondicionarà l'arxiu municipal a una casa del Carrer Llarguer del poble (Casa "La Curreta")

- Uns dos milions de la Fundació Balasc d'Alagó per a la reparació de les humitats  i pintures de l'Ermita de l'Avellà.


9.- FESTES DE LA JOVENTUT

 

DIVENDRES, DIA 7 DE JULIOL:

00:00.- BOU EMBOLAT

01:00.- FESTA KDW

DISSABTE, DIA 8 DE JULIOL

12:00.- MESON DEL VINO

14:00.- DINAR DE GERMANOR

17:00.- VAQUETES

23:00.- BOU EMBOLAT

00:30.- ORQUESTRA ECLIPSE

 


10.- XXV TROFEU L'AVELLÀ

DIES PARTIT    
9 DE JULIOL CD.CATÍ- U.D. SANT MATEU    
16 DE JULIOL C.D. CATÍ- C.F. SANT JORDI    
23  DE JULIOL C.D. CATÍ- C.D. BENASSAL    
30 DE JULIOL C.D. CATÍ- C.F. TRAIGUERA    
5 D'AGOST C.D. CATÍ- C.D. CASTELLÓN    
6 D'AGOST

FINAL

   

 

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "Discripción de Catí"

Presentació el dia 23 de setembre del llibre "Discripción de Catí"- G. Verdú de Vicent Pitarch amb el suport de la Diputació de Castelló i de la Caixa Rural CREDICOOP.

 

El llibre, editat per Edicions ALAMBOR de Benicarló, consta de les següents parts:

- Una introducció que justifica i contextualitza l'obra amb interessant bibliografia.

- Una descripció de Catí (lloc, carrers, places, cases, església, ornaments, sortides, terme, ermites, llinatges, etc...)

- Annex d'il·lustracions i fotografies del poble de Catí i del santuari de L'Avellà.

discripcio0b.jpg (27764 bytes)

(Pot adquirir-se el llibre a la Caixa Rural o a l'Ajuntament de Catí)

(Portada de llibre, d'Edicions ALAMBOR)

===============

ALTRES NOTÍCIES

 

VII Trobada de bandes de música a les comarques dels Ports -Alt Maestrat (21 d'Octubre).

Bandes participants (Agrupació Musical Santa Cecília d'Albocàsser, Unió Musical de Vilafranca,  Societat Musical "Banda Sant Cecília" d'Atzeneta, i la Unió Musical Catinenca de Catí).

================

festes01i.jpg (26555 bytes)

Fortes pluges en Catí (630 litres/metre quadrat) els dies 23, 24 i 25 d'octubre. Va sortir el barranc de la Serp per tres vegades el dia 23 d'octubre. Van omplir-se les Llacunes de la Vall i van sortir totes les Rambles (Salvassòria, Font-Vella, Canaleta, Belluga, Viuda, etc.)  El poble va quedar incomunicat. Van suspendre les classes de l'escola els dies 24 i 25 d'octubre.

 

==================

Terratrèmol en Catí el  dia 25 d'octubre, d'intensitat 3,1 en l'escala Ritcher. Va passar  a les 6 i 19 hores per la nit per lo que no va ser apreciats pels veïns encara que foren alertats els serveis municipals.

Text de la Direcció General de l'Institut Nacional: "Madrid 25/10/2000, evento 231059. El Instituto geográfico Nacional informa que en el día de hoy a las 4 horas y 19 minutos (6,19 hora peninsular), ha ocurrido un terremoto con epicentro localizado  en las siguientes coordenadas: Latitud 40.50 grados Norte. Longitud 0.02 grados Este. Magnitud mb 3,1 puntos escala de Richter y zona epicentral al norte de Catí (Serra de L'Avellà, Roca de Migdia)"

 


 

Informació turística: Ayuntamiento de Catí- Mayor, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATI (Castelló)

 

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998