NOTÍCIES DE CATÍ 2004

 

SETÈ  ANY DE LA PÀGINA WEB DE CATÍ

1.- CONCERT DE NADAL I D'ANY NOU 2003-2004
2.- RESUM DE BATEIGS, CASAMENTS I DEFUNCIONS
3.- PIENSOS VIGORAN, PREMI A L'EMPRESA DE L'ANY
4.- DE NOU SUSPÈS EL PARTIT DE VILAFRANCA PER LA NEU
5.- GELADA TOTA LA COLLITA D'AMETLES
6.- DENÚNCIES CONTRA EL PLA EÒLIC DE CATÍ
7.- CATÍ CONTRA EL TERRORISME
8.- ELECCIONS DEL 14 DE MARÇ A CATÍ
9.- EL PSOE PARALITZARÀ LA PRESÓ D'ALBOCÀSSER
10.- CULTURA DECLARARÀ BIC A CATÍ
11.- ACTIVITATS CAP DE SETMANA DE SANT VICENT
12.-ORIGINAL CONCERT DE PASQUA DE LA BANDA DE MÚSICA
13.- ESPECTACULAR ATRACAMENT EN CATÍ
14.- NUEVOS ENVASES DE EMBOTELLADO DEL AGUA DE L'AVELLÀ
15.- NOU SISTEMA DE RECOLLIDA DE LES DEIXALLES I FEMS
16.- LA UNIÓ MUSICAL CATINENCA GUANYA EL PREMI EUTERPE
17.- ALBOCÀSSER ES QUEDA SENSE LA PRESÓ

 


1.- CONCERT DE NADAL 2003-2004

Ha tingut lloc enguany el diumenge, 28 de desembre (dia dels innocents), el tradicional concert de Nadal i d'Any Nou que tots els anys ens ofereix la nostra banda musical.

Unió Musical Catinenca

 

La Unió Musical Catinenca ens ha sorprès amb un preciós concert de Nadal en el que ha debutat la nova directora de la banda Lidón Valer Cabaleiro (BIOGRAFIA)

 

En primer lloc ha actuat el Conjunt Instrumental de la banda amb el següent repertori:

Dora (pas-doble).......................................... J.Lito

Coronel Bogey March..................................  Eric Osterling

Tristsch Tratsch Polka .................................  J. Strauss

I do it for you ..............................................  Brian Adams

White Christmas ..........................................  Naohiro Iwai

Ha dirigit Francisco Roca Pallarés

 

Seguidament ha actuat la Unió Musical Catinenca  amb el següent repertori:

1.- El Ti Salvador (JR Pascual Vilaplana)                                                         2.- Dansa Oriental (Josep Manuel Izquierdo)                

3.- Ireland (Robert W. Smith)                                                                          4.- Santa Nit (Nadala Tradicional) *

5- A Christmas Festival

6.- Himne a Catí.

* (Amb la participació de xiquets i xiquetes de l'Escola de Catí i del Conjunt Instrumental de Música).


2.- RESUM DE NAIXEMENTS, CASAMENTS I DEFUNCIONS DE L'ANY 2003

Com tots els anys després de la missa de Cap d'Any es va facilitar a la parròquia el resum de naixements, casaments i defuncions de l'any 2003.

Indiquem únicament les dades estadístiques:

ANY 2003

Naixements : 6 (5 homes, 1 dona)

Casaments: 6

Defuncions: 16 (6 homes, 10 dones)

Immigrants vinguts al poble:  18

Emigrants que han marxat: 13

Creixement: +6-16+18-13= -5

El nombre d'habitants del poble és  ara, a principi de 2004,  860  habitants.


3.- PIENSOS VIGORAN, PREMI A L'EMPRESA DE L'ANY

 

(Fotografia del diari Mediterraneo, 25 de febrer de 2004)

Piensos Vigoran, S.L. ha sigut l'empresa distingida pel periòdic Mediterráneo de Castelló en l'apartat I+D+I en la recent gala d'entrega dels premis a l'Empresa de l'Any, que des de fa set anys convoca aquest diari per a reconéixer les millors empreses de la nostra província.

Aquesta famosa empresa catinenca, dedicada a la fabricació i distribució de pinsos, inicià les seues activitats l'any 1965. En aproximadament uns quaranta anys ha esdevingut una de les principals empreses del sector de la Comunitat Valenciana.

Actualment l'empresa compta amb una plantilla de 26 professionals i  unes instal·lacions de 8.000 metres quadrats. Comercialitza compostos per a tota classe d'animals de granja així com per a animals domèstics. En els deu darrers anys ha experimentat un augment en la facturació d'un  123 % sent notable el seu esforç inversor (més de 214.000 euros en el darrer any) dedicat a la millora del producte, la investigació i condicionament de les instal·lacions.

Aquest esforç inversor s'ha vist ara reconegut amb el premi empresa de l'any.

(Reportatge Diari Mediterráneo, 25 de febrer de 2004)


4.- DE NOU SUSPÈS EL PARTIT DE VILAFRANCA PER LA NEU

 

 

Sembla una repetició de la notícia. Si l'any passat, el 16 de febrer, es va suspendre per la nevada el partit Catí- Vilafranca, enguany ha succeït el mateix el dia 29 de febrer. De nou la neu ha fet impracticable el camp del Serrito de Vilafranca obligant a aplaçar el partit per a una millor ocasió. 

La neu, a l'igual que l'any passat, també va fer tímidament acte de presència a les teulades del poble encara que no va ocasionar cap problema en les comunicacions.

 

Nevada 29-02-2004

 

 


5.- GELADA TOTA LA COLLITA D'AMETLES

 

Un any més, malauradament, ens tenim que fer ressò de la mateixa notícia: la gelada de les ametles. Les altes temperatures dels mesos de desembre i de gener van propiciar que els ametlers avançaren la seua floració en quasi tres setmanes sobre la seua data normal. Aquest fet no feia presagiar res bo.

Aviat que el mes de febrer va tornar a ficar el temps al seu solc i van baixar les temperatures als seus límits normals per a l'època de l'any, en les primeres setmanes ja van aparèixer les primeres rosades que van castigar els fons del terme. Però no hi havia massa mal encara.

Un nou descens de les temperatures entre finals de febrer i principis de març, que va fer aparèixer a les teulades del poble les primeres neus de l'hivern, amb temperatures que van aplegar als 7 graus per davall de zero les nits de l'1 al 3 de març, van arrasar completament tota la collita d'ametles d'enguany. 

Sembla que la gelada d'enguany ha segut bastant més forta que la de l'any passat ja que ha afectat al quasi 100% de la collita d'ametles de Castelló i a la major part de la collita de València i Tarragona. Tant sols  la província d'Alacant, resguardada un poc més que les altres províncies dels vents gelats del Nord, ha aconseguit salvar al menys un 50% de la seua collita.

Les gelades han afectat també, encara que en menys proporció, a la collita citrícola de la província de Castelló


6.- DENÚNCIES CONTRA EL PLA EÒLIC DE CATÍ

La Colla Ecologista de Castelló- Ecologistes en Acció ha presentat una denúncia contra el projecte eòlic de la zona 4ª que afecta als municipis d'Ares, Catí, Albocàsser i Morella.

Segons el grup ecologista el projecte de la zona 4ª afecta seriosament al parc cultural rupestre de la Valltorta- Gasulla  així com al Barranc dels Horts.

Els abrics amb pintures del rupestre llevantí estan declarats patrimoni de la Humanitat per la Unesco 

(Cova dels Cavalls)

Tanmateix assenyala que els conjunts de l'art rupestre llevantí han estat declarats per la Unesco en 1998 patrimoni de la Humanitat i bé d'interès cultural (BIC).

La colla ecologista denúncia que el projecte silencia l'existència dels abrics i conjunts de pintures rupestres malgrat l'establert en la Llei 16/85 del Patrimoni Històric Espanyol i en l'article 9 de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià que els declara bens d'interès cultural i els dota de una protecció incompatible amb la modificació del paisatge que el projecte ocasiona. Recorda que aquest projecte podria fer perdre a la zona la qualificació de bé de la Humanitat.

Cal preservar, segons la Colla també els valor ecològics i mediambientals de la zona. En aquest aspecte assenyala que la pista que es projecta construir d'accés al Tossal de la Nevera afectarà seriosament a  arbres centenaris del Barranc dels Horts.

Roure pare al Barranc dels Horts

També el projecte afectarà a l'aspecte arquitectònic ja que afectarà a les construccions de pedra en sec de la zona (neveres, casetes, barraques, molins) que la Generalitat vol presentar a la Unesco per a la seua declaració com patrimoni de la Humanitat.

Per la qual cosa la Colla Ecologista demana la paralització del projecte i l'exclusió de la zona del Pla Eòlic Valencià.

D'altra banda l'ajuntament d'Albocàsser va remetre a la Conselleria d'Indústria una carta oposant-se a la instal·lació dels quatre aerogeneradors  del seu terme municipal. Les quatre torres eòliques s'enquadren dintre del parc "Pedrafita" que inclou 25 torres entre els termes de Catí i Albocàsser. D'aquestes, 21 està previst ubicar al terme de Catí, restant les quatre que hem assenyalat abans que anirien al terme d'Albocàsser. En dit escrit signat per l'alcalde Antoni Querol es fa constar que els aerogeneradors afecten negativament al parc cultural de pintures rupestres de la Valltorta-Gasulla.

INFORMACIÓ SOBRE EL PLA EÒLIC DE LA ZONA IV


7.- CATÍ CONTRA EL TERRORISME

Després dels atemptats de Madrid del dia 11 de març, el poble de Catí va concentrar-se al dia següent davant de l'ajuntament . Es va llegir un comunicat  rebutjant tota classe de violència i de terrorisme.

NO AL TERRORISME SIGA DE LA CLASSE QUE SIGA

Concentració en Catí contra el terrorisme (Foto: Segura)

 


8.- ELECCIONS DEL 14 DE MARÇ A CATÍ

 

Sense incidents van tindre lloc a Catí les eleccions generals al Congrés i al Senat, marcades a l'Estat Espanyol pels atemptats de Madrid del dia 11 de març.

Per ampliar els resultats consultar la pàgina web dedicada a les eleccions.

ELECCIONS A CATÍ

Carlos Daniel Murria Climent, elegit senador, fou a les eleccions  al Senat, amb 431 vots (67,66 %) el  més votat en Catí.

Foto diari Mediterráneo (15-03-04)

 

 


9.- EL PSOE PARALITZARÀ LA PRESÓ D'ALBOCÀSSER

 

El PSOE paralitzarà l'expedient de construcció de la presó d'Albocàsser.  Segons notícies dels diaris Levante i Mediterráneo de Castelló, el diputat electe en el Congrés del PSPV- PSOE per Castelló Jordi Sevilla i, segons alguns ministrable, afirma que la qüestió està molt clara i que no planteja cap mena de dubtes. El PSOE en la seua campanya electoral va dir que no es faria la presó i que conseqüentment, no es farà. Així va estar de contundent.

No hi haurà cap presó ni en Albocàsser ni tampoc en qualsevol altre punt dintre de la província de Castelló, sobretot si a més no existeix un consens ni acord entre els veïns i sí un fort rebuig social i comarcal. De construir-se serà en algun lloc del LLevant però fora de la província de Castelló.

La paralització del projecte permetrà als vuit propietaris expropiats per la via forçosa recuperar els seus terrenys.

L'Ajuntament d'Albocàsser va remetre recentment al Ministeri de l'Interior un total de 12 al·legacions al Pla Especial de la Presó. Tres col·lectius són els promotors de les al·legacions: el mateix PSPV-PSOE, la Plataforma no a la Presó del Maestrat i els Ecologistes.

Estava previst, des de l'Ajuntament d'Albocàsser que el Ministeri de l'Interior estudiara les al·legacions i contestara durant unes dos setmanes. Ara amb el canvi previst de govern a nivell nacional sembla que tot es paralitzarà.

El passat dissabte, dia 13 de març, va tindre lloc a Catí una festa protesta contra la presó del Maestrat amb nodrida participació de la joventut de la comarca en la que van participar diversos grups musicals.

DARRERA NOTÍCIA.- ALBOCÀSSER ES QUEDA SENSE LA PRESÓ

El diari Levante de Castelló,  el dia 11 de juliol, publica la notícia de que el poble d'Albocàsser es queda definitivament sense la presó. Segons el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, en setembre es farà pública la decisió final que serà la suspensió definitiva del projecte de construcció de la presó en l'Alt Maestrat. El ministre assenyala que la presó no anirà en cap altre lloc de la província de Castelló, sent possible que s'opte finalment per construir-la en la província de Terol, província que va mostrar inicialment la seua disponibilitat a acollir el centre penitenciari.

 


10.- CULTURA DECLARARÀ BIC A CATÍ

La Direcció General de Política Lingüística i Patrimoni Cultural Valencià, segons Resolució de 15 de març de 2004 (DOGV 31-03-2004), acorda continuar amb els tràmits  per a la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC)  a favor del conjunt històric de Catí i obrir un període d'informació pública. 

Fa ara 25 anys (Resolució de 9 de febrer de 1979- BOE: 7-03-1979), la Direcció General del Patrimoni Artístic, Arxius i Museus del Ministeri de Cultura, va acordar  incoar expedient de declaració de conjunt històric artístic a favor de Catí. En març de 2000 la Direcció General de Promoció Cultural i Patrimoni Artístic va establir els requisits per a la convalidació d' informes i altres tràmits produïts en els procediments sobre declaració de bens d'interès cultural incoats amb anterioritat a l'entrada en vigor de Llei del Patrimoni Cultural Valencià. Ara tenint en compte els informes tècnics que delimiten el conjunt i que complementen l' expedient, s' acorda continuar amb la tramitació de l' expedient, d'acord amb les disposicions vigents, obrint-se per això un període d'un mes d'informació pública per a que totes les persones interessades puguen consultar-lo en la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana, Avinguda Campanar, 32 (València).

L'alcalde José Roca valora la declaració del BIC i aquesta adaptació per lo que suposa de protecció d' aquells elements arquitectònics d' interès, “que amb el tems anirien desapareixent per exemple les portades de pedra, per que a l'hora de fer reformes, es més fàcil no conservar-les, utilitzant altres materials”. Catí es una de las poblacions amb més patrimoni en la comarca. L' antiga Llotja, l'església parroquial, edificis com les cases Miralles, Sant Joan, dels Montserrat, del Delme… conformen un conjunt de gran interès artístic i històric. Com assenyala el sr. alcalde, “si en el seu dia ja es va incoar l'expedient del BIC, es va fer per respectar la personalitat que aquestos edificis proporcionen a la nostra població. Aquesta declaració deu de ser un orgull per als catinencs que vivim a Catí i aprendre a donar importància als nostres valors culturals tal com fan els que vénen de fora de la població.

La declaració suposarà la modificació de la zona protegida del casc urbà. El perímetre delimitat com protegit, dintre del BIC, que es va marcar quan es van realitzar les normes subsidiàries, quedarà lleugerament modificat, després dels tràmits realitzats des de la Conselleria i les suggerències realitzades des de l' Ajuntament. En els canvis proposats, un sector de dos carrers que s'incloïen íntegrament dintre del perímetre, quedaran parcialment “alliberades” de la protecció del BIC, que imposa uns requisits abans de realitzar modificacions a les vivendes compreses entre elles.

(De Vinaros News)


11.- ACTIVITATS CAP DE SETMANA DE SANT VICENT

El dissabte, dia 17 d'abril, es va realitzar el tradicional sopar de germanor patrocinat pel Centre Recreatiu de Joves. 

La pujada a l'ermita d Sant Vicent que l'Associació de Dones tenia previst organitzar per al diumenge, dia 18 d'abril, ha segut ajornat  per motius climatològics al diumenge següent, 25 d'abril.  La sortida serà a les 15,30 h. Hi haurà coc per a tots els assistents.

 


12.-ORIGINAL CONCERT DE PASQUA DE LA BANDA DE MÚSICA    LA BANDA PREMI EUTERPE

Molt treballat el concert de Pasqua titulat "La volta al món amb set escales" amb moderna tecnologia informàtica. Per aquest espectacle la banda ha segut nominat als premi Euterpe.

Si ja va resultar original el darrer concert de Nadal de la banda musical catinenca, la nova directora ens ha tornat a sorprendre amb el concert de pasqua ("La volta al món amb set escales") que utilitzant tecnologies informàtiques ha tractat sobre diferents cultures i països del món adaptant músiques, coreografies i aspectes culturals. Un grup de xiquets del poble han participat també en la realització del concert.


13.- ESPECTACULAR ATRACAMENT EN CATÍ:

L'oficina de la Caixa Rural Credicoop de Catí, situada en la Plaça de Dalt, va sofrir en la matinada del dia 28 d'abril un espectacular robatori. Al voltant de les 3:00 un soroll espectacular va despertar els veïns. En un primer moment van pensar en un accident. Ràpidament van adonar-se de la realitat al comprovar atònits com, al menys tres individus amb la cara tapada, arrencaven la porta de l'oficina bancària tirant amb un cable d'acer d'un camió grua. Seguidament els atracadors, amb fort estruend, sense importar-los gens el ser el centre de la mirada dels veïns, amb la mateixa tècnica es van endur el caixer  automàtic pel Carrer Major del poble en direcció a Albocàsser. 

 

A un quilòmetre aproximadament de la població van desviar-se agafant la pista sense sortida d'una masia rural abandonada (La Massipona). Allí, prop del Mas de Portapà van abandonar el camió, a punt de volcar en un barranc,  fugint segurament amb un altre vehicle preparat per a l'ocasió. Sembla que els lladres no van poder aconseguir els seus propòsits ja que el caixer va aparèixer en el mateix lloc sense que els autors pogueren, possiblement per premura de temps, poder-se emportar els diners.

Mentrestant els veïns recuperant-se de l'inicial impressió avisaren ràpidament a la Guàrdia Civil. No obstant, quan aparegué la patrulla de la Benemèrita els atracadors ja havien pegat el vol. 

Realitzades les investigacions policials s'ha pogut esbrinar que el camió procedia de Gilet, localitat valenciana situada a 160 km. de Catí i que havia segut robat la mateixa nit dels fets

Oficina Rural Caixa

 

La Guàrdia Civil va establir immediatament controls de seguretat sense resultats positius. Aquest és el tercer robatori que es produeix amb similar tècnica en la província de Castelló en un mes i mig aproximadament. El primer va succeir en Benlloch i després a la Torre d'En Besora. Es sospita d'una banda organitzada de europeus de l'est que durant l'any passat ja va ocasionar atracaments de caixes fortes amb el mateix procediment.


14.- NUEVOS ENVASES DE EMBOTELLADO DEL AGUA DE L'AVELLÀ

 

El ayuntamiento de Catí, responsable de la gestión del agua de L'Avellà, ha decidido, transcurridos ya 76 años desde que el 28 de abril de 1928 fuera declarada minero-medicinal y de utilidad pública, adaptar las nuevas instalaciones de embotellado a las exigencias sanitarias y de mercado de la actualidad.

Así se ha procedido de cara al verano de 2004 a sustituir el envase hasta ahora existente de 2 litros  por otro cuyo contenido es de 1,5 litros. El nuevo envase, de un diseño más modernista que el existente hasta ahora, cumple con las nuevas exigencias  físico-químicas  y microbiológicas exigidas por la reglamentación técnico sanitarias sobre bebidas envasadas y la nueva normativa sobre reciclabilidad ya que está hecho en material ecológico PET.

El envase ya existente de 1/2 litro se mantiene en cuanto a su contenido pero incorpora el mismo estilo y exigencias que el envase de 1,5 litros.

Esperamos que los nuevos envases satisfagan las exigencias de los consumidores y aumente la venta de agua de L'Avellà.

 
Nuevos envases de 1,5 l  y de 0,5 l  

 


15.- NOU SISTEMA DE RECOLLIDA DE LES DEIXALLES I FEMS

Des de el dia 9 de juny Catí compta amb un nou sistema de recollida de les deixalles i fems. Aquest nou sistema, semblant al de les ciutats, s'ha adoptat per exigències sanitàries i ecològiques. S'han ubicat en llocs estratègics de la localitat quinze contenidors com els de la fotografia del costat que un camió recull a altes hores de la nit (a partir de les 24 h).

D'aquesta manera s'evita l'acumulació de les deixalles en el Barranc de les Ortigues, lloc tradicional d'abocament fins ara i degut a que la darrera normativa impedia el seu cremament.

Durant el present estiu el camió recollirà les deixalles el diumenge, dilluns, dimecres i divendres.

Es recomana, per motius higiènics, que la gent aboque les deixalles tant sols els mateixos dies de recollida des de les 22h a les 24 h.

És normal que al principi puga hi haver reticències entre alguns veïns, però el sistema, encara que  més incòmode i més car, és més net i ecològic. Esperem que també en el futur puga solucionar-se de forma satisfactòria els abocaments de purins i d'escombraries en el terme.


16.- LA UNIÓ MUSICAL CATINENCA GUANYA EL PREMI EUTERPE

La Federación de Sociedades Musicales de la Comunitat Valenciana (FSMCV) presentó los premios Euterpe 2004 en el Palau de Forcalló de València. Los premios fueron entregados el 17  de julio, en el transcurso de la Vª Gala de la Música Valenciana en el Teatro Principal de Valencia.

Los Premios Euterpe han presentado este año importantes novedades. La primera de ellas se deriva de una modificación de las bases de estos Premios que ha permitido conocer en una primera fase a los nominados en cada una de las categorías, siendo posteriormente las sociedades musicales quienes han decidido mediante su voto a los premiados de 2004.

Además de los cambios en cuanto al sistema de elección de los premiados, la FSMCV ha reestructurado las categorías de los premios, tratando de ampliarlos y diversificarlos para adaptarse a la realidad musical y cultural. Así, este año las categorías de los Premios Euterpe han sido las siguientes:

1. Premio a la trayectoria académica.
2. Premio a los Ayuntamientos (por su apuesta músico-cultural).
3. Premio al informativo (prensa, radio, televisión, web...)
4. Premio al programa o producción audiovisual (TV, radio, cine...)
5. Premio a la publicación con temática musical.
6. Premio a la web bandística.
7. Premio a la grabación bandística valenciana.
8. Premio a la composición de música para la fiesta.
9. Premio a la composición de música sinfónica.
10. Premio al desarrollo e innovación bandística: Les noves tecnologies i l'art de la música.
11. Premio a la participación federal.
12. Premio al director de banda.
13. Premio a la trayectoria en la dirección de banda.

El premio concedido a  la banda de música La Unió Musical Catinenca es el número 10. Premio al desarrollo e innovación bandística por su espectáculo "La volta al món en set escales". 

Este espectáculo fue ofrecido al pueblo de Catí con motivo de las fiestas de Pascua.

Para más información pueden visitar la web http://www.musicaypueblo.com


 

Informació turística: Ajuntament de Catí- Major, 2- Tel. (964) 40 90 81 - CATÍ (Castelló)

 


© Pàgina creada per Joaquim Carbó Miralles , 1998

Darrera actualització:  18 de juliol  de 2004