Ajuntament de Catí
opcions Op1 Op2 Op3 Op4 Op5 Op6 Op7 Op8 Op9 Op10 Op11

CATI, BIC

Església parroquial, una obra d'art d'estil gòtico dedicada a l'Assumpció de Nostra Senyora construïda de pedra de carreu de mamposteria entre els segles XIII al XVIII.

Destaca l'estil romànic de la porta del Carrer Major que sembla demostrar que la seua construcció degué d'iniciar-se en els primers anys de la Reconquesta d'aquesta població (a mitjans del segle XIII).

Té una sóla nau dividida en trams definits per els arcs apuntats i pilastres que els soporten. L' any 1615 es va construir el campanar actual i més endavant el Cor, la nova sagristia i l'arxiu.

A l'estructura primitiva es van afegir, al llarg dels segles XIV i XV, diverses capelles laterals que, malgrat de la seua decoració sobretot ornamental no van trencar el sentit d'espai únic que posseix el temple originari. Destaca la capella de passió que es va convertir ràpidament en la capella dels Spígol per als quals es va pintar el famós retaule de Jacomart o de San Llorenç i Sant Pere Màrtir.

Capella de la Comunió (1742): Presenta unes impressionants pintures al fresc i una bella decoració de mitjans del segle XVIII de Pasqual Mespletera.

Catí, bé d'interés cultural.

 El conjunt històric artístic de Catí se declara Bé d'Interés Cultural el 3 de desembre de 2004 per què és una excepcional mostra d'assentament medieval posterior a la reconquesta, que conserva molt fidedignament el seu traçat original, així como interessants obres d'arquitectura popular.

Catí possiblement atesora un dels millors conjunts de rellotges de sol de la antigüitat emprats des de temps immemorials amb la fi de medir el pas de les hores utilizant l'ombra projectada per un gnomon.

Dos de estos rellotges es troben en la plaça de l'església, l'un situat en la façana de la capella de la Comunió i l'altre sobre la imponent porta dovelada de l'entrada a l'església de Ntra. Sra. de l'Assumpció. Cal destacar este rellotge zodiacal de 1683 denominat vertical declinant que per el seu càlcul, traçat, construcció i emplaçament és únic ja que mostra els equinoccis, els solsticis i els signes del zodíac. Una autèntica obra mestra de la rellotgeria solar. Hi ha un altre en el Palau de Sant Joan i un altre en el campanar.

La raó de ser dels rellotges de sol era marcar el temps que passa sense demora peró que en Catí de vegades sembla que es detèn en estos racons replets d'encant i d'art del passat.

A l'hivern hora solar+ 1 hora

A l'estiu hora solar+ 2 hores.

Més informació en http://www.catimenu.com/catibic.htm