Ajuntament de Catí
opcions Op1 Op2 Op3 Op4 Op5 Op6 Op7 Op8 Op9 Op10 Op11

 CATÍ, LLOC PRIVIL·LEGIAT

Catí es troba en el cor de la històrica comarca del Maestrat, en mitat d'un encreuament de camins entre el litoral valencià i les altes muntanyes dels Ports de Morella.

LLOCS SINGULARS:

- BIC del Conjunt històric de Catí (Decret 21-10-2004)

- Ermita i Balneari de l'Avellà

- Neveres del Tossal (Nevera Vella i del Mas de la Serra)

- Serra de Sant Vicent

Els origens de Catí es remonten a quan el Castell de Morella i els seus territoris estaven sota el domini musulmà.

L'any 1230 Catí ja existia com a població documentada. L'any 1231 va passar a mans cristianes, amb la Reconquesta del Rei Jaume I i En Balasc d'Alagó.

El dia 25 de gener de 1239, Balasc d'Alagó atorgà la Carta Pobla de Catí a Ramon de Bocona i a quaranta pobladors més procedents de les terres de Lleida.

Des de la seua mateixa fundació, Catí fou l'aldea més gran de Morella, va sostindre grans i llargs pleïts contra Morella degut a que aquesta exercia l'imperi en tots els seus dominis i les aldees es veien obligades a carregar amb fortes constribucions i amb la prestació personal, destinades a a obres d'utilitat exclusiva de Morella.

La història de Catí des de els segles XIV al XVII es va veure condicionada pel litigi d'independència respecte a Morella i també pel més que notable auge econòmic degut al comerç de la llana.

Definitivament, el 9 de febrer de 1691 el rei Carles II concedia el Reial Privil·legi de Separació de la Jurisdicció de Morella i l'erecció en Vila Reial amb tots els privil·legis concedits a les altres viles del Regne.