Ajuntament de Catí
opcions Op1 Op2 Op3 Op4 Op5 Op6 Op7 Op8 Op9 Op10 Op11

ENCREUAMENT DE CAMINS

Catí, aire fresc, nits contemplant estels. Passió per descobrir el passat i el present del Tresor del Maestrat. Caminant, hi ha camins... per Catí!

Romeria de Catí a Sant Pere de Castellfort.

Es celebra el dissabte i primer diumenge de maig. El primer document trobat que fa referència a aquesta rogativa data del 6 de maig de 1321.

Set segles després, any rere any, els catinencs es preparen per a emprendre l'ancestral camí per senders estrets i pedregosos, per barrancs d'alzines on resonen els cants i pregàries en llatí: "O vere Deus ...", on s'uneixen el passat i el present d'un poble peregrí devot de Sant Pere.

Especialment emotiva és l'arribada dels peregrins a Sant Pere de Castellfort la vesprada del dissabte i a Catí la del diumenge.

Els peregrins amb la seua vetusta indumentària de capa i barretina, símbol d'austeritat, culminen amb la processó de les torxes un cap de setmana d'expressió autèntica del sentiment religiós del poble de Catí.

Catí, vila incluïda en dos dels principals camins de peregrins de l'Europa Meridional:

Ruta Vicentina:

Catí és una vila vicentina. Transcorria l'any 1410 quan Sant Vicent Ferrer baixà des de Morella a Catí per predicar en el Carrer Major (en lloc que encara avui es pot apreciar) i es va hospedar en una casa que encara conserva intacta l'alcoba on el sant va pernoctar. Van escoltar els catinencs els sermons del célebre predicador valencià i el van seguir quan es va marxar cap al Coll de Sant Mateu en el mateix lloc on dos segles més tard s'alçaria l'actual ermita. Allí va deixar com a confirmació de la seua doctrina una pedra com un pa en la que el sant va marcar, com si fos de cera, amb el seu dit una creu.

Camí Jacobeu de Castelló:

Catí es troba dintre del Camí Jacobeu de Castelló que remmemora una de les rutes seguides pels peregrins valencians en direcció a Santiago.  Record d'aquest passat Catí té el Prigó d'Avinyó, considerat com un dels més antics de la Comunitat Valencian. Fou esculpit en 1374 i en un dels laterals conserva la figura de Santiago Apòstol amb la conxa de peregrí símbol de l'antic camí medieval.

Més informació en http://www.catimenu.com/santpere.htm