Ajuntament de Catí
opcions Op1 Op2 Op3 Op4 Op5 Op6 Op7 Op8 Op9 Op10 Op11

LA PEDRA EN SEC

Catí, territori de la pedra en sec:

Testimoni viu d'una activitat que es remonta a temps ancestrals, Catí compta amb una joia patrimonial en el seu paisatge on la pedra forma part de tot el conjunt natural. Multitud de parets i camins pecuaris, veredes o assagadors, artesanals casetes de pastor, pous, fonts i abeuradors. Tota aquesta arquitectura popular, formant un patrimoni cultural singular, és herència dels homes i dones catinencs que amb les seues mans i el domini de la tècnica de la pedra seca ens han legat un patrimoni etnogràfic privil·legiat.

Les barraques de pedra seca:

La barraca o caseta de pedra seca presenta diversos tipus, segons l'ús o situació. Barraca de pastor o ramat, etc... en definitiva serveixen per a resguardar a les persones i animals de les inclemències del temps. En Catí trobem nombrosíssimes mostres peró cal destacar unes 30 i entre aquestes unes set d'especial interés per les seues dimensions i el seu òptim estat de conservació.

Ruta a la Barraca del Gatellà:

Aquest itinerari ens desplaça a una de les joies més impressionats de la pedra en sec de tota la Comunitat Valenciana. Es tracta de la Barraca del Gatellà, de planta circular i de grans dimensions. La ruta a peu pel Camí de la Massipona o pel Camí de Santiago ens permet contemplar l'extraordinari paisatge de la pedra en sec en Catí.

El Tossal de la Nevera:

Lloc emblemàtic de Catí des de on es pot contemplar unes extraordinàries vistes panoràmiques de bona part del seu terme. El cim està a 1.286 m. i prop es troben les dos antigues neveres destinades antigament a la conservació i emmagatzament de la neu caiguda durant l'hivern.

La més antiga és la Nevera Vella, construïda en 1636. Fou testic de les abundants nevades d'èpoques passades i del comerç de la neu destinat a conservar aliments, refrescar les begudes i també per a usos mèdics.

 

Més informació en:

http://www.catimenu.com/lapedraensec.htm

http://www.catimenu.com/barraques0.htm

http://www.catimenu.com/barracagatella.htm

http://www.catimenu.com/barraques.htm

http://www.catimenu.com/barracadelcatxo.htm

http://www.catimenu.com/barracadelmasdelafont.htm

http://www.catimenu.com/barracadelmasdelaombrieta.htm

http://www.catimenu.com/nevera.htm